SIKÇA SORULAN SORULAR
Yurtdışında dil eğitimi hakkında sıkça sorulan soruları sizin için 3 başlık altında topladık.
EĞİTİM ve OKUL
Minimum ve maksimum ne kadar süre eğitim alabilirim?
Tüm okullar minimum 2 hafta, maksimum 52 hafta eğitim sunmaktadır. Seçeceğiniz lokasyonlarda vize şartlarına bağlı olarak maksimum süre 40 haftaya düşebilir.
Program seçiminde nelere dikkat etmeliyim?
Dil eğitimi planınızda belirlediğiniz hedefiniz, ayırdığınız süre, bütçeniz, kişilik özelliğinize göre ülke seçimi, amacınıza uygun okul, İngilizce seviyeniz gibi başlıca kriterler göz önüne alınarak yapılmalıdır.
Dil okulu seçimi yaparken nelere dikkat etmeliyim?
Dil eğitimi alınacak okul seçilirken okulun eğitim kalitesi, Türk öğrenci oranı, sunduğu online eğitimler ve etütler, milliyet dağılımı, eğitim harici sunduğu diğer imkanlar (kafeterya, kütüphane vb.) göz önünde bulundurulması gereken faktörlerdir.
Danışmanlık ücreti alıyor musunuz?
Firmamız öğrencilerinden herhangi bir danışmanlık bedeli talep etmemekte, yalnızca öğrencinin işlemlerini başlatıp yürütmek adına ilk etapta bir depozit ücreti alınmaktadır. Öğrenci işlemlerini tamamlayıp eğitim alacağı ülkeye gittiğinde ilk haftasında depozit ödemesi öğrenciye geri iade edilir.
Dil eğitimi için yaş engeli var mı?
16 yaşını doldurmuş her birey yaş farkı gözetmeksizin yetişkin dil kurslarına katılabilir. 8-16 yaş arası öğrenciler ise yalnızca yaz ayları içerisinde gerçekleştirilen yaz okulu programlarına katılabilirler.
Dil okuluna katılabilmem için seviyem ne olmalı?
Başlangıçtan ileri düzeye kadar her seviyeden öğrenci dil okullarına kabul edilmektedir. Genel İngilizce programları hariç sınavlara hazırlık, akademik İngilizce gibi özel programlarda belirli bir minimum seviye istenmektedir.
Dil okuluna kaydımı ne zaman yaptırmalıyım?
Okul promosyonları, vize işlem süresi ve ekonomik uçak bileti edinme gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, minimum 3 ay öncesinden okul başvurunuzu gerçekleştirmeniz gereklidir. Avustralya gibi vize süresi 12 hafta süren ülkelerde 5-6 ay öncesinden kayıt olmanız önerilir. Bazı özel okul promosyonlarından dolayı bir sonraki sene gidecek bile olsanız planlarınız kesinse gidiş tarihinizden 6-8 ay öncesinden kayıt yaptırmak mümkündür.
Dil seviyemi kim, nasıl belirleyecek?
Okula başladığınız ilk gün okulun yapmış olacağı seviye tespit sınavı ile dil seviyeniz en doğru şekilde belirlenmiş olacaktır. Bazı okullar kendi web siteleri üzerinde kayıtlı olan öğrencileri için öğrenci girişi paneli bulundurmaktadır. Bu panel üzerinden gitmeden önce seviye tespit sınavını online olarak yapmanız mümkündür.
İngilizcem başlangıç seviyesinde dersleri nasıl anlayacağım?
Dil okullarındaki öğretmenler profesyonel anlamda eğitim almış ve İngilizceyi yabancı dil olarak öğretme konusunda uluslararası sertifikalara sahiptirler. Başlangıç seviyesinde İngilizce bilen öğrencilere bile modern eğitim tekniği ile İngilizce öğretebilirler. Tabi gitmeden önce hiçbir İngilizce bilginiz yoksa ‘merhaba, nasılsın?, nasıl gidebilirim?’ gibi cümleleri kuramıyorsanız ilk başta Türkiye’de 2 aylık bir eğitim almanızı öneririz.
Dil okullarında sınıflar kaç kişiliktir?
Bu rakam okullara göre değişiklik göstermektedir. Sınıf mevcudu ortalamaları genelde 12 kişidir, yaz aylarında okula göre değişmekle beraber sınıflar maksimum 15 kişi olmaktadır.
Dil okulunda okul ve sınıflarda ülke dağılımı nasıl yapılır?
Okullar, sınıf dağılımını öğrenci seviyelerine ve ülkelere göre yapmaktadırlar. Genelde aynı ülkeden gelen öğrencileri aynı sınıfa koymamaya özen gösterirler. Sizinle aynı sınıfta ve aynı ülkeden olabilecek öğrenci sayısı genelde biri geçmez. Bu da 12 kişilik bir sınıfta hiçbir öğrenciyi rahatsız edecek bir faktör değildir.
Kur atlama kaç haftada bir olmaktadır?
Kurlar seviyenize göre değişir. Genelde başlangıç ve temel seviyesinde olan öğrencilerde ortalama 10 hafta, orta ve üstü olan öğrencilerde 4 ya da 6 hafta içinde kur atlanır. Tabi ki bu sizin çalışmanıza göre de değişir.
Dil okulum sona erdiğinde sertifika alacak mıyım?
Dil okulları eğitiminiz bittikten sonra, tamamlamış olduğunuz seviyeye istinaden uluslararası geçerliliği olan sertifikanızı size sunmaktadır.
Gittikten sonra program uzatımı yapabilir miyim?
Eğitiminize başladıktan sonra ihtiyacınız ve hedefiniz doğrultusunda program uzatımı yapabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken konu vizedir. Vizenizin program uzatımına imkan sağlaması önemlidir. Bu çerçevede program uzatımı yapabilir ve ek eğitim ücretinizi doğrudan okula ödeyebilirsiniz.
GENEL YAŞAM
Konaklamayı kendim ayarlayabilir miyim?
Konaklamayı okuldan almak zorunda değilsiniz. Uzun dönem giden öğrencilere tavsiyemiz ilk 4-8 hafta okuldan konaklama alıp sonrasında okul ya da kendi bulduğunuz konaklamayla devam etmenizdir. Burada dikkat edilecek birinci konu, yaz dönemi veya kısa dönem giden öğrenciler kendileri konaklama ayarlayacaksa gitmeden önce Türkiye’deyken mutlaka konaklama bulmuş olmalarıdır. Bu şekilde konaklama bulmadıysanız kesinlikle okuldan konaklama satın almanız gerekir. İkinci unsur, vize açısından nerede kalacağınızı Amerika dışında bütün ülkeler görmek ister. Örneğin Malta’da tüm eğitim süreniz boyunca konaklamanın ayarlanmış olması bir vize şartıdır.
Aile yanı konaklama mı, yurt konaklaması mı?
Yurtdışına dil eğitimi almaya giden bir öğrenci için en akıllıca konaklama seçeneği aile yanıdır. Öğrenci aile yanında konaklama ile hem harcamalarını minimuma indirebilir hem de gittiği ülkenin kültürüne daha iyi hakim olarak daha çok pratik yapma şansı bulur. Ancak bu tip konaklama her yaş grubuna veya herkesin tercihlerine uygun olmayabilir. Bu yüzden kendinizi en rahat hissedebileceğiniz konaklama türünü seçmenizi öneririz.
Aileler neye göre seçilir ve güvenilir mi?
Aile yanı konaklamalar okulların sürekli olarak birlikte çalıştıkları ve yılda en az 2 kez denetledikleri konaklamalardır. Aile seçiminde pek çok farklı kriter olsa da öncelikle ailenin öğrencilere nasıl davrandığı, aile içindeki bireylerin genel tavrı ve yaşam tarzı gözetilmektedir.
Arkadaşımla birlikte aynı odada konaklayabilir miyim?
Bu durum öğrencinin pratiği ve dil gelişimi açısından okullar ve bizler tarafından tavsiye edilmese de öğrencilerin istekleri doğrultusunda elbette ki mümkündür.
Aylık ne kadar yaşam giderim olur?
Harcama alışkanlıklarınız ve yaşayacağınız şehrin standartlarına göre bu miktar değişiklik gösterir. Örneğin İngiltere’de aylık ortalama 600 GBP, Amerika’da aylık ortalama 800 USD, Malta’da aylık ortalama 500 Euro yaşam gideri olur. Bu gidere konaklama dahil değildir.
Yanımda ne kadar cep harçlığı götürmeliyim?
Her şehirde yaşam masrafları değişiklik gösterir. Ulaşım, yeme-içme ve kişisel giderlerinizi göz önünde bulundurarak aylık cep harçlığınızı ayarlamanız gerekir. Örneğin İngiltere için şehre göre aylık 500-700 GBP aralığı harçlık öneririz. Amerika için şehre göre değişmekle birlikte aylık 800-1000 USD harçlık öneririz. Öğrencinin harcama alışkanlıkları da cep harçlığı miktarını etkiler. Nakit paranın yanı sıra mutlaka kredi kartı götürmenizi de tavsiye ederiz.
Yurtdışına gittikten sonra sizinle iletişim halinde olabilir miyim?
Yurtdışına gittikten sonra her türlü istek ve sorunuz için danışmanınızla iletişim halinde olabilirsiniz. Danışmanınız da belirli aralıklar sizinle iletişime geçerek ilerleme sürecinizi, istek ve sorularınızı cevaplayacaktır. Eğitiminizi tamamlayıp Türkiye’ye dönüş yapana kadar danışmanınız sizinle iletişimi kesmeyecektir.
Ailem bana nasıl para gönderebilir?
Bulunduğunuz ülkeye göre aileniz o ülkenin bir bankasında açacağınız hesaba yurtdışı para transferi, western union, moneygram gibi transfer yöntemleriyle size ihtiyaç halinde para gönderebilir.
Kredi kartımı yurtdışında kullanabilir miyim?
Kredi kartlarınızı yurtdışında rahatlıkla ve güvenle kullanabilirsiniz. Tabi gitmeden önce mutlaka kartınızı yurtdışına açtırmanız gerekmektedir. Bunun için bankanızla iletişime geçebilirsiniz.
Yurtdışında nasıl banka hesabı açabilirim?
Bankacılık işlemleri her ülkede değişiklik gösterir. Bazı ülkelerde öğrenci statünüzden dolayı geçici hesap açma imkanınız varken, bazı ülkeler ikamet adresiniz ve üzerinize kayıtlı bir fatura görmeden banka hesap işlemleri yapmamaktadır.
Eğitim sürem içinde tatilim olur mu?
Eğitim süresi içinde 1 günlük resmi tatiller veya 1 haftalık yılbaşı tatili denk gelebilir. Bu tarihlerde okulunuz kapalı olup, eğitime ara verilir.
VİZE ve SEYAHAT
Vizesiz eğitim alabileceğim ülke var mı?
Yeşil pasaportunuz varsa Avrupa ülkelerinde 90 güne kadar vizesiz eğitim alabilirsiniz, bunun haricinde diğer tüm ülkeler yeşil veya normal pasaportlarda vize istemektedir.
Yeşil pasaportum ile vizesiz eğitim alabileceğim ülkeler hangileridir?
Yeşil pasaportunuz ile İngiltere ve İrlanda hariç, Schengen ülkelerinde 90 güne kadar vizesiz dil eğitimi alabilirsiniz.
Hangi ülkelerde çalışma izni var?
İrlanda ve Avustralya’da 6 ay ve üzeri eğitim alacak öğrenciler için haftalık 20 saat part-time çalışma izni vardır. Amerika, İngiltere ve Kanada ise sadece üniversite öğrencilerine belirli şartlar altında çalışma izni vermektedir. Malta ve Dubai ise yine bu program ile çalışma izni veren ülkeler arasındadır.
Uçak biletimi ne zaman satın almalıyım?
Vizeniz çıktıktan hemen sonra uçak biletinizi alabilirsiniz. Vize onayınız gelmeden uçak bileti almanızı tavsiye etmiyoruz. Eğer vizeden önce bilet satın almak isterseniz mutlaka iptal ve iade koşullarını hava yolu firmanızdan öğrenin.
Sağlık sigortası yaptırmalı mıyım?
Sağlık sigortası tüm yurtdışı çıkışlarda zorunlu olmamakla beraber kesinlikle yaptırmalısınız. Özellikle geniş kapsamlı ve yüksek limitli poliçeleri tercih edin. Bu konuda StudyZONE size yardımcı olmaktadır.
Sağlık sigortası neleri kapsar?
Sağlık sigortası genelde göz, estetik ve diş tedavisi dışında her şeyi kapsar. Ancak her poliçenin kapsamı ve limitleri değişiklik göstermektedir. Mümkün olduğunca yüksek limitli, sizin adınıza yurtdışında doğrudan ödeme yapan poliçeleri tercih etmenizi öneririz. StudyZONE sağlık sigortası konusunda öğrencilerine hizmet vermektedir.
Vize başvurusunda dikkat etmem gereken noktalar nelerdir?
Vize başvurusunda konsoloslukların istediği temel kriterleri taşımanız önemlidir. Türkiye’deki eğitim ve çalışma deneyiminiz, Türkiye’de İngilizce öğrenme süreciniz, yurtdışına gitme amacınız, eğitimi tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönüş yapacağınıza dair ikna edici olmanız, Türkiye’deki hedefleriniz ve finansal durumunuz vize başvurularında ön planda tutulan temel kriterlerdir. StudyZONE vize danışmanınız vize başvuru sürecinizde gerekli danışmanlığı verecektir.
Vizemin sonuçlanması ne kadar sürer?
Vize değerlendirme süreleri ülkeden ülkeye değişiklik göstermekle birlikte ortalama olarak 1,5 ile 4 hafta arasında sonuçlanmaktadır.
Yurtdışına giderken yanımda hangi belgelerin olması gerekir?
Yurtdışına giderken başlıca yanınızda olması gereken belgeler; Okul Kabul Mektubunuz (Bazı ülkeler için özel belgeler vardır), okul faturanız, program, konaklama ve havaalanı karşılama konfirmasyonlarınız, sağlık sigortanız, uçak biletiniz, pasaportunuz, yurtdışı çıkış pulunuz. Amerika için ayrıca I20 ve SEVIS belgenizi eklemelisiniz.
Havaalanından beni kim karşılayacak?
Okuldan havaalanı karşılama hizmeti satın aldığınız takdirde okulun görevlendirdiği bir taksi şoförü elinde öğrencinin adı, yaz okulu veya toplu kayıt olan öğrenciler için okulun amblemi olan bir pankart ile yolcu karşılama kısmında öğrencileri bekliyor olur.
Gittiğim dil okulunda Türk danışman var mı?
Her okulda olmasa da bazı okullarda Türk çalışanlar da bulunmakta ve öğrencilere danışmanlık hizmeti de vermektedir.
Ailem beni ziyarete gelebilir mi?
Aileniz gerekli vizeleri aldığı takdirde sizi ziyarete gelebilir. Ancak yapacakları ziyaretin sizin eğitim döneminizi etkilemeyecek şekilde olmasına dikkat edin.
Eğitimim bittikten sonra hemen dönmem gerekir mi?
Schengen’e tâbi ülkelerde vize bitimi okulun bittiği tarih ile aynı zamana tekabül eder. Bu sebeple eğitiminiz bittiğinde dönmeniz gerekir. Diğer ülkeler çoğunlukla öğrenciye eğitimden sonra 15 günlük bir süre tanımaktadır.
İlk adımı şimdi atın!
Tecrübeli ve güler yüzlü danışmanlarımız, ÜCRETSİZ danışmanlık hizmeti vermek için iletişime geçmenizi bekliyor.